9.5.2014

Day 10

10. päivä - lempiklassikko



                                       Charlotte Brontë - Kotiopettajattaren Romaani (1847)






Klassikkokirjoista on tullut luettua hyvin vähän. Ylpeys ja ennakkoluulo tietysti, mutta sen lisäksi vain joitakin Shakespearen näytelmiä, puolet Dorian Grayn muotokuvasta ja tämä ihana, valloittava Brontën romaani.

Kotiopettajattaren Romaani (tai Jane Eyre)  kertoo orvosta Jane Eyrestä, hänen kurjasta lapsuudestaan aikuisuuteen asti, avioliitosta ja tunteista. Se on hyvin tyypillinen 1800-luvun romantiikan ajan kirja, mutta silti ainutlaatuinen.

Itse odotin eniten herra Rochesterin ja Janen suhdetta, ja siinä vaadittiinkin hieman kärsivällisyyttä. 137 sivun odotuksen jälkeen, lukija kuitenkin palkitaan kun Jane vihdoin ja viimein törmää herra Rochesteriin. Kirjaimellisesti, törmää. Tämän jälkeen tarina alkaa elämään ja tunteet riepottelevat Janea, Rochesteria ja lukijaa.

Ihastuin kirjan kerrontaan, joka on maltillista, mutta mielenkiintoista ja välillä hyvin intohimoista. Yliampumista ja tunteiden kuvailua ja niiden syvällistä analyysiä riitti, mutta minunlaiselleni romantikolle, ne olivat oikein sopivia.

Varmasti luen tämän joskus uudestaan. :) 

- Piia -

ps. BBC:n vuoden 2006 minisarja Jane Eyre, on yksi oikein hyvä sovitus kirjasta ;) Pääosissa Ruth Wilson ja Toby Stephens

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti