19.1.2015

The Cyberiad

Kirjailija  Stanislaw Lem
Julkaistu  1965 (alkup.) & 1974 (eng.)
Mistä        Kirjasto
Arvostelu  * * *

 "And yet, even if the story isn't true, it does have a grain of sense and instruction to it, and it's entertaining as well, so it's worth the telling. " (s. 295)

Ensimmäinen kunnon scifi kirja johon olen tarttunut ja nyt kirjan luettuani, en oikein vielä tiedä mitä tästä ajattelen :D Oli ehkä huono valinta lähteä lukemaan tätä englanniksi; lukiessa tuli hieman mutkia matkaan kun puolet sanoista jäi ymmärtämättä. Tosin en tiedä johtuiko tämä niinkään omasta kielitaidosta, vaiko siitä että Lemin kirjoitustyyli ja sanavalinnat olivat aika.. omalaatuisia, uusia ja outoja. Sitä se scifi kai on.  Jos kukaan on katsonut BBC:n Mirandaa ja muistaa Tillyn puhetavan (fabulocious etc.), niin osittain kirja tuntui oikein kotoisalta :D "Possibiliballistic". I mean, come on. Tosin yhtälailla kun teksti osasi olla hämmentävää ja yliampuvaa, se osasi myös yllättää positiivisesti pohdinnoilla ja hienosti rakennetuilla dialogeilla.

Hämmenystä kuitenkin lisäsi vielä se, että kun Lem esitteli tarinoissaan uusia maailmoja ja rotuja ja keksintöjä, ja kaikkea joille vain mielikuvitus on rajana, ne usein mainittiin vain nimeltä. En ole ikinä oikein välittänyt tällaisista pinnallisista huomioista fantasian ja scifin maailmassa vaan haluan, että lukija pääsee tutustumaan syvemmin asioihin.

Kuvitukset toivat lisää kaivattua ulottuvuutta sanoihin.

En sano, että kirjasta olisi jäänyt mitenkään huono jälki, muttei mikään mahtavakaan. Kirjassa oli muutama tarina, joita rakastin (Trurl's Electronic Bard, Dragons of Probability ja How Trurl's Own Perfection Led To No Good), muutama joista en välittänyt (Prince Ferrix and The Princess Crystal) ja loput jäi sitten jonnekin epämääräiseen välimaastoon. Nevertheless, minulle jäi fiilis, että minun on pakko lukea jotain muuta Lemin tuotannosta, jokin itsenäinen tarina tällä kertaa. Suunnitelmissa on Solaris, joka taitaakin olla Lemin yksi tunnetuimmista kirjoista. Ja ehkä voisin jopa lukea sen suomeksi.  Suomalainen kirjallisuus on muutenkin jäänyt vähän vähemmälle nyt viime kuukausien aikana. Ja koska Lem on puolalainen kirjailija, alkuperäisellä kielellä lukeminen ei oikein luonnistuisi itseltäni :P Kielitaitoa ei ihan niin paljon ole.


Hardcore sci-fiä etsiville suosittelen! (Valmistautukaa henkisesti kohtaamaan maailma, jossa tiede ylittää kaikki odotukset, robotteja löytyy vaikka mitä laatua, ja Trurl ja Klaupacius kohtaavat - hyvässä ja pahassa, lohikäärmeitä, piraatteja, prinsessoja, kuninkaita, varkaita, soon-to-be-dead sivilisaatioita ja kerrostalon korkuisen metallikoneen, jonka laskupää on melkein yhtä hyvä kuin minun; kaksi plus kaksi on seitsemän.) Meille muille kuolevaisille ehkä en ihan niin innokkaasti. 

- Piia -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti